Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki są stworzone dla przeciwników ich obierania. Skórka młodego ziemniaka jest pierzasta i tak delikatna, że warzywa wystarczy mocno wyszorować. Do pieczenia ziemniaków użyj odmiany o średniej zawartości skrobi. Po upieczeniu będą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnętrz. Ziemniaki najlepiej smakują, gdy są podane prosto z pieca. Kartoflany nadmiar możesz przechowywać w lodówce przez 3-5 dni w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Następnie odgrzać na patelni, ponownie upiec w piekarniku lub wrzucić do frytkownicy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8091
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8091
Składniki
Dokładnie wyszoruj młode ziemniaki i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli mają więcej niż 5cm, przekrój na pół. Wrzuć do miski i polej oliwą. Jeśli nie przepadasz za smakiem oliwy, możesz użyć rozpuszczonego masła. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i sól. Wymieszaj ziemniaki, by były pokryte oliwą.
Przygotuj dużą, czarną blachę z piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia. Wrzuć ziemniaki na blachę i rozłóż równomiernie. Włóż do pieca nagrzanego do 200°C piecz przez 40 minut. W czasie pieczenie możesz przekładać ziemniaki za pomocą szczypców na drugą stronę. Upieczone ziemniaki powinny być złote.
Serwuj ziemniaki prosto z pieca, bogato posypane świeżym koperkiem. Podawaj z jajkiem sadzonym lub ulubionym mięsem. Pieczone ziemniaki jako danie samodzielne świetnie smakują ze szklanką kefiru lub zsiadłego mleka.