Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.
tłuczek do ziemniaków, opcjonalnie praska do ziemniaków
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10679
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336956
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10679
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336956
Składniki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane, najlepiej jeszcze ciepłe można przepuścić przez praskę do ziemniaków. Swoje ziemniaki dokładnie utłukłam i posoliłam do smaku. Najlepsze proporcje to 3/4 ziemniaków i 1/4 mąki i jajo. Lub Kilo ziemniaków- 8 łyżek mąki i jajo. Jeszcze sól i pieprz Masa może być mokra, ale to nie kopytka, mogą się kleić. Inaczej mąka zdominuje smak. Dłońmi obsypanymi mąką, formuje się płaskie placki i obtacza je jeszcze w mące. Patelnie tylko smaruje się kawałkiem masła lub smalcu. Placki kładzie się na prawie sucha patelnię i smaży na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
Smacznego :)