Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.
tłuczek do ziemniaków, opcjonalnie praska do ziemniaków
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane, najlepiej jeszcze ciepłe można przepuścić przez praskę do ziemniaków. Swoje ziemniaki dokładnie utłukłam i posoliłam do smaku. Najlepsze proporcje to 3/4 ziemniaków i 1/4 mąki i jajo. Lub Kilo ziemniaków- 8 łyżek mąki i jajo. Jeszcze sól i pieprz Masa może być mokra, ale to nie kopytka, mogą się kleić. Inaczej mąka zdominuje smak. Dłońmi obsypanymi mąką, formuje się płaskie placki i obtacza je jeszcze w mące. Patelnie tylko smaruje się kawałkiem masła lub smalcu. Placki kładzie się na prawie sucha patelnię i smaży na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
Smacznego :)