Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.
tłuczek do ziemniaków, opcjonalnie praska do ziemniaków
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26776
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26776
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Składniki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane, najlepiej jeszcze ciepłe można przepuścić przez praskę do ziemniaków. Swoje ziemniaki dokładnie utłukłam i posoliłam do smaku. Najlepsze proporcje to 3/4 ziemniaków i 1/4 mąki i jajo. Lub Kilo ziemniaków- 8 łyżek mąki i jajo. Jeszcze sól i pieprz Masa może być mokra, ale to nie kopytka, mogą się kleić. Inaczej mąka zdominuje smak. Dłońmi obsypanymi mąką, formuje się płaskie placki i obtacza je jeszcze w mące. Patelnie tylko smaruje się kawałkiem masła lub smalcu. Placki kładzie się na prawie sucha patelnię i smaży na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
Smacznego :)