Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Ocet paprykowy – z gniazd nasiennych papryki
  • Dodatki
  • Przepis na

Ocet paprykowy – z gniazd nasiennych papryki

16.11.2021 Odsłon: 3062
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Ocet paprykowy warto przygotować za każdym razem, gdy gotujesz leczo, peperonatę, muhammarę, ajwar, paprykę marynowaną czy zakuskę. A także wtedy, gdy kisisz paprykę albo faszerujesz, mniam! Albo robisz wielkie ilości smakowitej papryki w musie jabłkowym. Bo ocet paprykowy warto nastawić zwłaszcza wtedy, gdy do przygotowania potrawy czy przetworu używasz sporej ilości papryki. I tu pewne uściślenie – pewnie, że można zrobić ocet z jednego czy dwóch gniazd nasiennych słodkiej papryki. Bo tyle zwykle używasz, gotując rozmaite potrawy typu curry, gulasz, sałatka, mieszana kiszonka czy surówka. Ale tu pojawia się pytanie – czy warto? Jeśli ktoś jest bardzo zdeterminowany, to warto, niech robi ocet z każdego pojedynczego gniazda nasiennego papryki. Ja tymczasem robię ocet tylko ze znacznych ilości paprykowych resztek. Pojedyncze gniazda nasienne, które wciąż pojawiają się podczas gotowania – przeznaczam na kompost, więc też się nie marnują.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Pulpeciki zapiekane w muszlach

Dania główne Pulpeciki zapiekane w muszlach

Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Makaronowe
  • Bułki

Odsłon: 69

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Klopsiki w sosie z pieczarkami

Dania główne Klopsiki w sosie z pieczarkami

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 958

do 15 min 15 min
4
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Przekąski Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Dziś do pracy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 70

do 30 min 30 min
2
Anika1
Anika1
Dania główne

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

Dania główne Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Pizze

Odsłon: 15374

do 60 min 60 min
29
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z płatkami owsianymi

Dania główne kapusta pekińska z płatkami owsianymi

Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki

Odsłon: 282

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Pulpeciki zapiekane w muszlach

Dania główne Pulpeciki zapiekane w muszlach

Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Makaronowe
  • Bułki

Odsłon: 69

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Klopsiki w sosie z pieczarkami

Dania główne Klopsiki w sosie z pieczarkami

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 958

do 15 min 15 min
4
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Przekąski Sałata z piersią w sosie miodowo musztardowym

Dziś do pracy.

  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 70

do 30 min 30 min
2
Anika1
Anika1
Dania główne

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

Dania główne Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Pizze

Odsłon: 15374

do 60 min 60 min
29
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z płatkami owsianymi

Dania główne kapusta pekińska z płatkami owsianymi

Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki

Odsłon: 282

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Ocet paprykowy – z gniazd nasiennych papryki
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
> 6 osób

Składniki

  • gniazda nasienne, błonki i zgrubienia z owocników papryki słodkiej oraz odrobina nasion papryczki chilli (papryka ma wypełnić sł
  • 1-2 jabłka bez oprysków, ewentualnie matka octowa, jeśli masz (naprawdę warto dodać matkę, bo to nie jest łatwy ocet – wiele osó
  • na każdy litr chłodnej wody do zalania papryki – cztery czubate łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1

Wszystkie gniazda nasienne, krótkie i nieuszkodzone ogonki, błony i wszelkie zgrubienia, które zazwyczaj wycinasz z papryki, umieść w odpowiednio dużym słoju. Te resztki, luźno wrzucone do słoika, powinny wypełnić go w połowie. A zatem – im więcej resztek, tym większy słoik.

2

Dorzuć też jabłko pokrojone w ćwiartki i - w miarę możliwości - matkę octową.

3

Paprykę w słoiku zalej syropem przygotowanym w proporcji 4 kopiaste łyżki cukru na każdy litr wody. A tej wody powinno być tyle, by z górką przykryć warstwę papryki. Ot – i cała filozofia.

4

Są dwie szkoły robienia octu. Z przykrością przyznaję, że te szkoły zwalczają się wzajemnie, choć – moim zdaniem – zupełnie niepotrzebnie. Bo oba sposoby są skuteczne, więc po co walczyć? Jedna szkoła zakłada, że nastaw na ocet trzeba mieszać raz lub dwa razy dziennie do momentu, gdy cząstki stałe opadną na dno słoja. Druga szkoła sugeruje, by wszystkie składniki umieścić w słoju, przykryć serwetką lub kawałkiem ręcznika papierowego, luźno nałożyć zakrętkę i zapomnieć o occie na jakieś pół roku. Do mnie przemawiają obie metody i obie też stosuję, zależnie od surowca, przebiegu fermentacji, mojego wolnego czasu i paru innych czynników. Ocet paprykowy jest łatwy do wykonania. Nie szaleje podczas burzliwej fermentacji, nie ucieka ze słoja. Więc można przykryć go ściereczką, zakręcić luźno i pozostawić własnemu losowi. Zajrzeć czasem, ewentualnie zabełtać słoikiem. A potem zapomnieć przynajmniej na pół roku. Tak właśnie zrobiłam.

5

Potem to już tylko trzeba odcedzić ocet, najlepiej poprzez zlanie klarownego płynu przez rurkę znad paprykowego osadu. Osad możesz dalej przetwarzać, jeśli chcesz. Można zrobić z niego na przykład musztardę albo ostry sos, może tylko lepiej pozbyć się pestek. To już jednak wielka improwizacja, bo nic jeszcze z tego nie robiłam... Gotowy ocet paprykowy wykazuje wszelkie właściwości zdrowotne charakterystyczne dla papryki. Jakie? Ano – na przykład takie: witaminy C, A i E, których papryce nie brakuje, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą. Papryka jest łagodnym diuretykiem, a często spożywana – zmniejsza ciśnienie krwi. Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Myślę więc, że przygotowanie octu z resztek jest doskonałym pomysłem! Bo systematycznie spożywany ocet paprykowy zmieszany z wodą (do picia), dodany do sałatek lub jako świetna przyprawa do galaretek mięsnych i warzywnych – pozwoli osiągnąć zbliżone efekty zdrowotne. Więc róbmy ocet z resztek papryki, zamiast wyrzucać je do śmieci!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki