Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już pewnie Wam wspominałam, że moi chłopacy, zwłaszcza Ci młodsi uwielbiają potrawy mączne. Wszelkiego rodzaju makarony, naleśniki, kluski, kluchy, kopytka, pierogi mogliby jeść na okrągło. Dlatego staram się jak najczęściej zamieniać zwykłą mąkę pszenną na mąkę z innych ziaren. Tym razem zmodyfikowałam tradycyjne kopytka dodając do nich mąkę orkiszową. Wyszły naprawdę fajnie, a dodatek mąki orkiszowej dodał nie tylko smaku, ale i również cudownego koloru. Zapraszam :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93432
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93432
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Warto użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Zimne ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (warto użyć robota). Wbić jajka, dodać mąki przesiane przez sitko i wyrobić ciasto. Na stolnice posypaną mąką wyłożyć ciasto (najlepiej podzielić sobie na małe porcje) i uformować wałeczek, a następnie wykroić kopytka (wielkość wedle uznania). W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie delikatnie wrzucać kopytka, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek.
Smacznego :)