Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na „smarowidło” do chleba, ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina. My zrobimy nasze smarowidło z użyciem naszego oleju rzepakowego równie smacznego i zdrowego jak śródziemnomorska oliwa.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117217
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8073
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3026
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1355
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117217
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8073
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3026
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1355
Składniki
Słoiczki myjemy i wyparzamy.
Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru i szczypcie soli.
Mieszamy. Następnie wkładamy po 3-4 kawałki sera typu feta. Papryczkę kroimy w plasterki, czosnek miażdżymy i rozdzielamy na trzy części. Wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy olej w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy olej do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowy do użycia.
Tak przyrządzonym olejem smakowym można polewać sałatki, można go jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.
To proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oleju smakowego produktu dobrej jakości. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepszy, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej słonecznikowy. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.