Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3473
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 786
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34173
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 537
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3473
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 786
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34173
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 537
Składniki
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy olej i maślankę, przyprawy i mieszamy ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno być zwarte i lekko kleiste (w zależności od rodzaju mąki konsystencja może się różnić, dlatego należy ją wyregulować w razie konieczności mąką i olejem). Odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy w dłoniach kulkę, a następnie tę kulkę na macie lub stolnicy wałkujemy ręką do postaci paluszka o średnicy ok. 1 cm. Paluszki nie mogą być zbyt długie. Ciasto przy formowaniu powinno być plastyczne i nie może się rozrywać.
Na płaską blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go oliwą. Układamy na papierze paluszki, zachowując odstęp pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. C, potem bardzo delikatnie przewracamy paluszki na drugą stronę, żeby się równomiernie przyrumieniły i pieczemy kolejne 20 min. w tej samej temp. Paluszki wychodzą kruche, rumiane, lekko pikantne. Są dobre jako dodatek np. do zup, dipów oraz jako samodzielna przekąska. Można je przechować owinięte w papier śniadaniowy przez 2 - 3 dni. Mnie smakują z wymienionym zestawem przypraw, ale można próbować różne zestawy przypraw w zależności od indywidualnych upodobań. Można też ciasto posolić (ja ograniczam sól). Polecam :)