Do góry

Dodatki Przepis na:

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Pączki ziemniaczane z korbaczem

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 3834

Ostatnim moim odkryciem są pączki ziemniaczane z korbaczem. Połączenie pączków ziemniaczanych z ciągnącym się góralskim serem w środku. Po prostu pycha!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około 80 g mąki ziemniaczanej
  • około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • kilka korbaczy (niecały warkocz)
  • pieprz
  • sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite.

  2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, do środka wkładamy kawałek korbacza i formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej.

  3. Smażymy w kilku partiach w głębokim tłuszczu na średnim ogniu aż ładnie zbrązowieją. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu.

    Podajemy od razu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 stycznia Pączki wytrawne, to taka odskocznia od tych robionych ciągle na słodko ;) Świetny smak ziemniaków i ten rozpływający się ser, super :)
Pycha, mniam :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń