Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe na parze. Idealne na słodko i na słono.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy.
Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość lepkie i gdyby za mocno się kleiło do rąk, to podsypujemy je delikatnie mąką. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, to powinno to zająć do 10 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, oprószamy jeszcze mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy zgrabną kuleczkę i odkładamy pod ściereczkę do krótkiego wyrośnięcia. Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze (lub ze zwykłym durszlakiem/sitkiem) i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut. Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi.