Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w innym wydaniu – może niezbyt lekkostrawnym, ale za to wyśmienitym. Taką wersję wymyślił mój mąż, który robi go dość często. Jest dodatkiem do mięsa, ziemniaków lub stanowi samodzielną potrawę. Można jeść go np. z sosem tzatziki.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 642
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12345
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 642
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12345
Składniki
Kalafiora w całości gotujemy w osolonym wrzątku, pamiętając by nie był zbyt miękki, bo rozpadnie się nam przy panierowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy go z wody i studzimy. Następnie dzielimy na mniejsze części. Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a na trzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.