Do góry

Dodatki Przepis na:

Panierowany kalafior

Panierowany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 15732

Kalafior w innym wydaniu – może niezbyt lekkostrawnym, ale za to wyśmienitym. Taką wersję wymyślił mój mąż, który robi go dość często. Jest dodatkiem do mięsa, ziemniaków lub stanowi samodzielną potrawę. Można jeść go np. z sosem tzatziki.

Składniki

  • Kalafior - 1 szt.
  • Mąka - 3/4 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Bułka tarta - 3/4 szkl.
  • Sól - do smaku
  • Olej - do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Panierowany kalafior

Przygotowanie

  1. Kalafiora w całości gotujemy w osolonym wrzątku, pamiętając by nie był zbyt miękki, bo rozpadnie się nam przy panierowaniu. Po ugotowaniu wyciągamy go z wody i studzimy. Następnie dzielimy na mniejsze części.
    Do jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi dajemy rozkłócone jajka, a na trzeci bułkę tartą. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w mące, jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń