Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26580
Dodano: 26.08.2019
Odsłon: 15720
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.
Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.
Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 26 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Cudownie wyglada!5 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 26 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda obłędnie :-)10 Kto głosował? | Odpowiedz