Do góry

Dodatki Przepis na:

Parzona kiełbasa z golonki.

Parzona kiełbasa z golonki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1628 Ocena: 23639

Dodano:

Odsłon: 14815

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce barierowej, termokurczliwej.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z tylnej golonki wieprzowej bez kości i skóry 2,7 kg
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)
  • żelatyna 6 łyżek stołowych
  • przegotowana woda zimna 200 ml
  • Przyprawy na 1 kg mięsa:
  • peklosól 18 g/ kg
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka ostra 2 g
  • papryka słodka 2 g
  • pieprz czarny 3 g
  • czosnek 3 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Parzona kiełbasa z golonki.

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

  2. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  4. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

  5. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.

  6. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń