Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób jest krótki, dlatego warto wykorzystywać także ten bardziej dojrzały i sporządzać z niego pasty. Ten, który pojawia się jako pierwszy jest lekki, a po ugotowaniu ma mięciutką skórkę. Ten późniejszy ma niestety twardą, ciężką do zjedzenia i strawienia łupinę. Ale jest jedna zaleta - ten późniejszy jest tańszy i możemy kupić go więcej, tworzyć kulinarne wariacje oraz rozkoszować się jego specyficznym smakiem ;)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13090
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2469
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3607
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4492
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13090
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2469
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3607
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4492
Składniki
Bób gotujemy w delikatnie posłodzonej wodzie z dodatkiem czosnku. Pod koniec gotowania wodę także solimy. Koperek siekamy. Gotowy bób obieramy z łupinek, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pasta świetnie sprawdzi się na zimno jako smarowidło do kanapek, a na ciepło dobrze zastąpi ziemniaczane pure. Życzę smacznego! :)