Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób jest krótki, dlatego warto wykorzystywać także ten bardziej dojrzały i sporządzać z niego pasty. Ten, który pojawia się jako pierwszy jest lekki, a po ugotowaniu ma mięciutką skórkę. Ten późniejszy ma niestety twardą, ciężką do zjedzenia i strawienia łupinę. Ale jest jedna zaleta - ten późniejszy jest tańszy i możemy kupić go więcej, tworzyć kulinarne wariacje oraz rozkoszować się jego specyficznym smakiem ;)
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1491
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 182
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 436
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1491
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 182
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 436
Składniki
Bób gotujemy w delikatnie posłodzonej wodzie z dodatkiem czosnku. Pod koniec gotowania wodę także solimy. Koperek siekamy. Gotowy bób obieramy z łupinek, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pasta świetnie sprawdzi się na zimno jako smarowidło do kanapek, a na ciepło dobrze zastąpi ziemniaczane pure. Życzę smacznego! :)