Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta ze słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 59
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7037
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6093
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 59
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7037
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6093
Składniki
Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.
Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.
Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
zdj