Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta pasta z awokado to świetny dodatek do śniadaniowych kanapek, pomysł na lunch do pracy lub dip do chipsów, nachosów bądź krakersów na domówkę z przyjaciółmi. Potrzebujesz tylko kilku składników i 15 minut pracy. Aby pasta była najsmaczniejsza, użyj dojrzałego, choć nadal twardego awokado, a dla podkręcenia smaku dodaj 2 drobno pokrojone rzymskie lub śliwkowe pomidory.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1456
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 346
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1899
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1456
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 346
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1899
Składniki
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i za pomocą łyżki wyjmij miąższ, zostawiając skórkę. Oczyszczone awokado ułóż w misce i rozgnieć widelcem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cebulkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki lub kolendrę opłucz, osusz i także drobno poszatkuj. Papryczkę rozetnij na pół, usuń gniazda nasienne i również drobno pokrój. Jeśli obawiasz się ostrości pasty, zamień jalapeno na szczyptę ostrej papryki mielonej lub czarnego pieprzu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Wszystkie przygotowywane składniki umieść w misce z awokado i wymieszaj. Dolej 1 łyżkę soku z limonki i ok. ½ łyżeczki soli. Ponownie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą, sokiem z limonki lub pikantnym dodatkiem.
Pastę z awokado podawaj od razu po przygotowaniu. Nadmiar pasty włóż do pojemnika na żywność, wyrównaj wierzch, zalej 2-3 łyżkami wody, szczelnie zamknij pokrywką i wstaw do lodówki. Przed podaniem odlej wodę i serwuj jak zawsze. Taki sposób przechowywania gwarantuje świeżość pasty przez 2-3 dni.