Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta brokułowa to apetyczny dodatek, który możesz wykorzystać na co dzień lub na wielkanocnym stole. Warzywo, będące bazą smarowidła, jest niskokaloryczne, a bogate w wartości odżywcze. W połączeniu z jajkiem smakuje obłędnie na świeżym pieczywie. Pasta z brokuła - wartości odżywcze Brokuł ma mało kalorii, za to dużo cennych właściwości. Zawiera błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i hamuje apetyt. To skarbnica witamin, m.in. A, C, K i tych z grupy B. Kryje w sobie też zdrowe tłuszcze omega-3 oraz mnóstwo minerałów, w tym potas, magnez, cynk, siarkę, żelazo, fosfor i wapń. Właściwości pasty z brokuła Regularne jedzenie pasty z brokuła usprawni procesy trawienne oraz poprawi wygląd, odżywiając skórę oraz wzmacniając włosy i paznokcie. Działanie antyoksydacyjne potrawy ochroni organizm przed licznymi chorobami, a obecność witaminy A wesprze funkcjonowanie narządu wzroku. Jak zrobić pastę z brokuła? Przygotowanie pasty z brokuła wcale nie jest trudne. Wystarczą łatwo dostępne produkty, które bez problemu kupisz w osiedlowym sklepie. Na początku ugotuj warzywa i jajka, a potem pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3004
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.
Dokładnie umyj brokuła, podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo (al dente). Odcedź, wystudź i przełóż do większej miski. Dokładnie rozgnieć widelcem.
Jajka zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Przełóż do pasty z brokułów. Obierz ząbek czosnku i drobno posiekaj. Dodaj również do naczynia. Poszatkuj umyty szczypior i wsyp do pozostałych składników.
Na końcu dodaj jeszcze majonez oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj, do połączenia w jednolitą pastę. Wstaw do lodówki.