Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po pierwsze – pasta z wędzonego twarogu powstała na podobieństwo pasty z wędzonego dorsza. Taką dorszową pastę na chleb robiła moja mama w latach powszechnego niedoboru. Dorsz – jak wiadomo – jest rybą raczej chudą, a po uwędzeniu – dość suchą. Dziś ryby dorszowate są cenione i podaje się je na wiele smakowitych sposobów. Ale w tatach 70 i 80-tych ubiegłego wieku wędzony dorsz to było raczej podłe jedzenie… Moja mama znalazła cudowny sposób na jego oswojenie, dzięki czemu zwyczajny dorsz stał się całkiem jadalny, a nawet smaczny! Tę pastę do chleba bardzo lubią moje kochane chłopaki – mąż i syn, a ostatnio drużyna wielbicieli powiększyła się o mamę. Czy to nie jest najlepsza rekomendacja?
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Obraną i drobniutko posiekaną cebulę posyp solą i pozostaw w misce, niech się trochę zmorzy (jak kapusta podczas kiszenia). Pół godziny będzie w sam raz.
Dodaj odrobinę soku z cytryny lub domowego octu – naprawdę malutko. Posyp suszonym koperkiem i dodaj wędzony twaróg. Rozgnieć go widelcem jak najdrobniej.
Do miski dolej kilka łyżek dobrego, tłoczonego na zimno oleju lnianego – zapewni Ci dowóz NNKT, głównie są to kwasy Omega-3 – podobnie jak w dorszu
Co mam napisać? To jest pyszna pasta twarogowa do chleba lub grzanek. Mniam! A przecież wędzony twaróg wydaje się być taki niedoceniony – szkoda! Ludziom zwykle brak pomysłów na jego zastosowanie, a tu tymczasem taaaka pyszna pasta!