Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po pierwsze – pasta z wędzonego twarogu powstała na podobieństwo pasty z wędzonego dorsza. Taką dorszową pastę na chleb robiła moja mama w latach powszechnego niedoboru. Dorsz – jak wiadomo – jest rybą raczej chudą, a po uwędzeniu – dość suchą. Dziś ryby dorszowate są cenione i podaje się je na wiele smakowitych sposobów. Ale w tatach 70 i 80-tych ubiegłego wieku wędzony dorsz to było raczej podłe jedzenie… Moja mama znalazła cudowny sposób na jego oswojenie, dzięki czemu zwyczajny dorsz stał się całkiem jadalny, a nawet smaczny! Tę pastę do chleba bardzo lubią moje kochane chłopaki – mąż i syn, a ostatnio drużyna wielbicieli powiększyła się o mamę. Czy to nie jest najlepsza rekomendacja?
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10672
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6153
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13036
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4783
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10672
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6153
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13036
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4783
Składniki
Obraną i drobniutko posiekaną cebulę posyp solą i pozostaw w misce, niech się trochę zmorzy (jak kapusta podczas kiszenia). Pół godziny będzie w sam raz.
Dodaj odrobinę soku z cytryny lub domowego octu – naprawdę malutko. Posyp suszonym koperkiem i dodaj wędzony twaróg. Rozgnieć go widelcem jak najdrobniej.
Do miski dolej kilka łyżek dobrego, tłoczonego na zimno oleju lnianego – zapewni Ci dowóz NNKT, głównie są to kwasy Omega-3 – podobnie jak w dorszu
Co mam napisać? To jest pyszna pasta twarogowa do chleba lub grzanek. Mniam! A przecież wędzony twaróg wydaje się być taki niedoceniony – szkoda! Ludziom zwykle brak pomysłów na jego zastosowanie, a tu tymczasem taaaka pyszna pasta!