Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną pastę z zielonej soczewicy i orzechów nerkowca. Pasta dostarczy nam sporo dobrze przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. żelazo, fosfor czy magnez. Zielona soczewica bogata jest także w lizynę - cenny aminokwas biorący udział w syntezie hormonów oraz enzymów. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Świetnie smakuje także z krakersami. Gorąco polecam! :)
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 9
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 458
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 854
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 221
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 9
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 458
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 854
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 221
Składniki
Przed gotowaniem namaczamy soczewicę przez ok. 40 minut, a następnie płuczemy ją i wrzucamy do gotującej się wody. Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Nerkowce mielimy na gładki proszek, dodajemy do nich posiekany czosnek i natkę pietruszki, ugotowaną soczewicę, młody jęczmień, olej sezamowy, sok z cytryny, syrop z agawy oraz przyprawy. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji pasty.
Gotowa pasta świetnie smakuje z frytkami z batatów oraz orkiszowymi krakersami.
RADA: Pamiętajmy, aby nie solić soczewicy podczas gotowania. Robimy to dopiero po ugotowaniu. Życzę smacznego! :)