Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wątróbką, która dodaje pasztetowi charakteru :) przepis na 2-3 słoiczki.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1264
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5787
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18392
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1264
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5787
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18392
Składniki
Łopatkę trzeba zmielić (lub kupić mieloną, ja tak zrobiłam), zalać wodą (pewnie ok. 0,5 litra użyłam) i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim ok. 0,5 godziny. Odcedzić i wsypać do miski. Wątróbkę wrzucić do osobnego garnka, zalać wodą tak, żeby były przykryte i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odcedzić i dorzucić do łopatki. Cebulkę posiekać i ze zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem zeszklić na maśle. Dodać całość do mięsa i wątróbki. Dodać przyprawy, wodę z mięsa i zblendować na gładko. Będzie dość rzadkie, ale potem zgęstnieje, tak ma być. Włożyć do czystych słoików i zapasteryzować (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 20-30 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)