Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet smarowny ze słoika

Pasztet smarowny ze słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 2742

Z wątróbką, która dodaje pasztetowi charakteru :) przepis na 2-3 słoiczki.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet smarowny ze słoika

Przygotowanie

  1. Łopatkę trzeba zmielić (lub kupić mieloną, ja tak zrobiłam), zalać wodą (pewnie ok. 0,5 litra użyłam) i gotować z liściem laurowym i zielem angielskim ok. 0,5 godziny. Odcedzić i wsypać do miski. Wątróbkę wrzucić do osobnego garnka, zalać wodą tak, żeby były przykryte i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odcedzić i dorzucić do łopatki. Cebulkę posiekać i ze zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem zeszklić na maśle. Dodać całość do mięsa i wątróbki. Dodać przyprawy, wodę z mięsa i zblendować na gładko. Będzie dość rzadkie, ale potem zgęstnieje, tak ma być. Włożyć do czystych słoików i zapasteryzować (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 20-30 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń