Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiku.

Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 29995

Dodano:

Odsłon: 633

Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie,idealny do kanapek z dodatkiem kiszonego ogóreczka lub pomidora.

Składniki

  • łopatka 40 dag
  • karczek 40 dag
  • wątróbka wieprzowa 90 dag
  • serce wieprzowe 50 dag
  • cebula 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • kasza manna 10 dag
  • pół szklanki wywaru z gotowania mięs
  • sos z ostrych papryczek 300 ml
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, starta
  • papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiku.

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Serca nadcinamy, wypłukujemy skrzepy krwi. Obieramy marchew i pietruszkę. Do garnka wkładamy mięsa z sercami, marchew i cebulę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 60 minut. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń