Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2595 Ocena: 20387

Dodano:

Odsłon: 2577

Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do kanapek.

Składniki

  • Soczewica czerwona 1 szklanka
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler ½ szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Jajko 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka słodka wędzona mielona 2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona ½ łyżeczki
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Pestki dyni ½ szklanki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z soczewicy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Soczewice zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości z dodatkiem soli. W między czasie zetrzeć warzywa razem z cebulą i czosnkiem. Wszystko przysmażyć na tłuszczu do miękkości. (w razie potrzeby podlać odrobiną wody) Soczewice wymieszać z przysmażonymi warzywami, przyprawić do smaku, wbić jajko, gdy masa będzie za rzadka dodać bułki tartej. Formę posmarować tłuszczem, posypać bułka tartą , wyłożyć masę na pasztet, posypać ziarnami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń