Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny pasztet z wątróbek indyczych i mięsa z kaczki. Bardzo dobrze rozsmarowuje się na chlebie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4333
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11758
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6720
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5561
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4333
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11758
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6720
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5561
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Składniki
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu miękkości skóry z golonki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.
Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut.
Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!