Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny pasztet z wątróbek indyczych i mięsa z kaczki. Bardzo dobrze rozsmarowuje się na chlebie.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12006
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326146
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12006
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16620
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5359
Składniki
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu miękkości skóry z golonki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.
Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut.
Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!