Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z zielonej soczewicy- wegański

Pasztet z zielonej soczewicy- wegański

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7396

Dodano:

Odsłon: 4068

Pyszny i aromatyczny.

Składniki

  • 1 kubek suchej zielonej soczewicy czyli 2 kubki ugotowanej
  • 1 duża cebula, 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera, 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • sól do smaku ,olej do podsmażenia warzyw, 1 mały słoiczek chrzanu na wierzch
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z zielonej soczewicy- wegański

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalej woda, odstaw na 2 godziny a następnie ugotuj do miękkości.
    Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
    Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju(można dać więcej), dodaj posiekaną cebulę, startą pietruszkę, starty seler, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu)
    Smaż wszystko około 5 minut uważając aby nie przypalić przypraw.
    W miedzy czasie zmiksuj ręcznym blenderem ugotowaną soczewicę.
    Wyjmij z patelni ziarna pieprzu, jałowca i liście laurowe.

    Przenieś wszystko z soczewicą do jednego naczynia i wymieszaj ze sobą. Dodaj sól i pieprz.

    Wierch posmaruj warstwą chrzanu. Piecz 45 min.w 170-180%-jeśli foremka jest wyższa
    Ja piekłam krócej. około 25 minut.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 20 stycznia 2017 Wypróbuję przepis. Wygląda apetycznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 grudnia 2016 Kiedyś byłem na nie...ale jak zrobiłem pasztet z adzuki...to przekonałem się <3 Polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń