Do góry

Dodatki Przepis na:

pełnoziarniste bułki do burgerów

pełnoziarniste bułki do burgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2698

Dodano:

Odsłon: 2613

Pierwszy etap przygotowania super burgerów lunchowych - buła. Piekłam je wieczorem, dzień przed robieniem burgerów. Owinęłam w folię spożywczą i nie zaszkodziło im przeczekanie. Tym bardziej, że przed podaniem burgera były grillowane.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej T200
  • 250 g mąki żytniej T2000
  • 150 g mąki pszennej T450
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • 45 g świeżych drożdży
  • jajo
  • 400 ml mleka ciepłego
  • 1,5 łyżki cukru
  • sól
  • sezam ciemny i jasny
  • rozkłócone jajo z mlekiem do posmarowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pełnoziarniste bułki do burgerów

Przygotowanie

  1. Z drożdży, około 50 ml letniego mleka, łyżki mąki i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.

  2. Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 12 bułek /a w sumie to 11 i pół, bo jedna mikro wyszła/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

  3. Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem i grubą solą. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń