Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca, czosnku i rolady ustrzyckiej. Idealne do makaronu :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy je w moździerzu lub mielimy w rozdrabniaczu, tak aby zachować małe orzechowe kawałki.
Do rozdrabniacza dodajemy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia.
Do zmiksowanej pietruszki i czosnku dodajemy odsączone z zalewy i delikatnie opłukane zielone oliwki i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach roladę ustrzycką oraz rozdrobnione orzechy i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente np. z penne, rigatoni lub tagliatelle. Życzę smacznego! :)