Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca, czosnku i rolady ustrzyckiej. Idealne do makaronu :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1494
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 613
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1494
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 613
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy je w moździerzu lub mielimy w rozdrabniaczu, tak aby zachować małe orzechowe kawałki.
Do rozdrabniacza dodajemy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia.
Do zmiksowanej pietruszki i czosnku dodajemy odsączone z zalewy i delikatnie opłukane zielone oliwki i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach roladę ustrzycką oraz rozdrobnione orzechy i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente np. z penne, rigatoni lub tagliatelle. Życzę smacznego! :)