Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto oliwkowo - pietruszkowe

Pesto oliwkowo - pietruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25170

Dodano:

Odsłon: 4709

Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca, czosnku i rolady ustrzyckiej. Idealne do makaronu :)

Składniki

  • 100 g zielonych oliwek
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 70 g rolady ustrzyckiej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 220 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru brzozowego
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy je w moździerzu lub mielimy w rozdrabniaczu, tak aby zachować małe orzechowe kawałki.

  2. Do rozdrabniacza dodajemy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia.

  3. Do zmiksowanej pietruszki i czosnku dodajemy odsączone z zalewy i delikatnie opłukane zielone oliwki i ponownie miksujemy.

  4. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach roladę ustrzycką oraz rozdrobnione orzechy i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników.

    Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).

  5. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente np. z penne, rigatoni lub tagliatelle.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/2015/09/pesto-aromat-i-zdrowie-zamkniete-w.html

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń