Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto pietruszkowe - idealne do pieczywa

Pesto pietruszkowe - idealne do pieczywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25182

Dodano:

Odsłon: 4536

Propozycja na tańszą, ale równie zdrową i smaczną alternatywę klasycznego pesto, tym razem w wersji do smarowania pieczywa.

Składniki

  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki startego sera dojrzewającego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru brązowego)
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki drobno siekamy.

    Orzechy nerkowca prażymy na delikatnie złoty kolor.

    Do naczynia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, uprażone nerkowce, 2 łyżki startego sera, pół łyżeczki cukru pudru, 2 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskana gęstej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pierzem.

  2. Pietruszkowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Posłuży nam jako doskonały zamiennik masła i innych smarowideł do pieczywa.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń