Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

Pesto mix ziół z orzechami laskowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 3801

Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D

Składniki

  • 1 drzewko bazylii
  • mały pęczek mięty
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 60 g orzechów laskowych
  • 50 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól ziołowa
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Orzechy laskowe prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Parmezan ścieramy na tarce.

    Umyte i osuszone listki bazylii, mięty i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek oraz część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty parmezan, rozbite orzechy laskowe, wlewamy pozostałą część oliwy z oliwek i łączymy składniki przez chwilę miksując. Całość doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.

    Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

    PRZECHOWYWANIE: Gotowe pesto przekradamy do słoiczków, skrapiamy jego wierzch oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń