Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4152

Dodano:

Odsłon: 11796

Kwintesencja bazyliowego smaku

Składniki

  • duży pęczek bazylii (ok. 1,5 – 2 szklanek listków bez łodyżek)
  • 4 łyżki orzeszków pinii (najlepiej podprażonych na suchej patelni), zamiast nich można użyć płatków migdałów, słonecznika, dyni,
  • 3-4 łyżki startego parmezanu albo innego ostrego sera
  • 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plasterki)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pesto z bazylii

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Przełożyć do naczynia i zalać oliwą, dbając o to, by warstewka oliwy zawsze przykrywała powierzchnię pesto. W takiej formie sos powinien przetrwać w lodówce 1-2 miesiące, choć raz udało mi się przechować go aż do wiosny! Podawać z makaronem, albo jako smarowidło do grzanek i kanapek, a po rozcieńczeniu oliwą do płynnej konsystencji – do sałatek typu caprese (pomidor z mozzarellą). Można też dodawać do prowansalskiej zupy pistou, którą opisałam w innym artykule (Soupe au pistou).

  2. Z resztek bazylii - łodyżek i kwiatów - możesz przygotować znakomity produkt uboczny - oliwę bazyliową (opisaną na blogu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń