Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają, przeplatając naprzemiennie swą wyrazistość. Pesto idealne komponuje się z makaronem, oplatając go swym smakiem i intensywnym aromatem. Smacznie polecam przygotowanie tego pesto wszystkim spragnionym nowych doświadczeń kulinarnych, a przede wszystkim wielbicielom wyrazistych połączeń :)
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9269
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3970
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 444
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 243
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 301
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9269
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3970
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 444
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 243
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 301
Składniki
Nerkowce delikatnie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Gorgonzolę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a gdy mamy bardziej miękki kawałek to wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach.
Listki bazylii, czosnek, pokruszone orzechy i gorgonzolę przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy całość oliwą z oliwek i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia i odpowiedniego rozdrobnienia składników (nie za długo). Pesto doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.