Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają, przeplatając naprzemiennie swą wyrazistość. Pesto idealne komponuje się z makaronem, oplatając go swym smakiem i intensywnym aromatem. Smacznie polecam przygotowanie tego pesto wszystkim spragnionym nowych doświadczeń kulinarnych, a przede wszystkim wielbicielom wyrazistych połączeń :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 98
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1717
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 98
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1717
Składniki
Nerkowce delikatnie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Gorgonzolę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a gdy mamy bardziej miękki kawałek to wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach.
Listki bazylii, czosnek, pokruszone orzechy i gorgonzolę przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy całość oliwą z oliwek i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia i odpowiedniego rozdrobnienia składników (nie za długo). Pesto doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.