Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś wyrzucałam natkę marchewki, a to duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty. Wystarczy otulić nim świeżą rybę lub kurczaka i upiec :)
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3305
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 254
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 3305
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 254
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5412
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5043
Składniki
Natkę marchewki dokładnie myjemy, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do blendera wraz z ząbkami czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. * Natka marchewki posiada lekką goryczkę. Możemy ją złagodzić, dodając do pesto odrobinę miodu lub innego słodzidła. Życzę smacznego! :)