Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów ale również jako pasta kanapkowa.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków. Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek. Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską. Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce. Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.