Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów ale również jako pasta kanapkowa.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9377
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1996
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4018
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 541
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 274
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 396
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9377
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1996
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4018
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 541
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 274
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 396
Składniki
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków. Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek. Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską. Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce. Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.