Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serce karczocha to najdelikatniejsza i najsmaczniejsza część tego warzywa. Ja z ugotowanych serc karczochów postanowiłam zrobić pyszne pesto idealne do makaronów ale również jako pasta kanapkowa.
Jest kilka takich potraw, na których po wystudzeniach tworzy się brzydka wars...
Odsłon: 1141
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9036
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2949
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 487
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2333
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9036
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2949
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 487
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2333
Składniki
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków. Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Karczochy układamy w parowarze, obok karczochów układamy kilka ząbków czosnku w łupinach. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane. Karczochy obieramy z listków, gdy dojdziemy do serca za pomocą małej łyżeczki wygrzebujemy puszek. Serca przekładamy do malaksera, dodajemy ugotowane ząbki czosnku, starty parmezan, sok z cytryny, natkę pietruszki olej. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą morską. Przekładamy do słoiczków. Wierzch zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce. Pesto z serc karczochów wspaniale smakuje po prostu na kanapce lub klasycznie jako sos do spaghetti.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Śledzie kiszone
Dodatki
Sos winegret w kilku wariantach
Dodatki
Sos do kurczaka z ryżem
Dodatki
Sos tysiąca wysp
Śledzie kiszone
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie podda...
Odsłon: 205
Sos winegret w kilku wariantach
Sezon na lekkie sałatki w pełni, w których używamy lekkie sosy. Polecam zatem...
Odsłon: 168