Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
upiekłam swojska pieczeń z szynki z dodatkiem smalcu swojskiego oraz sernik ale przepis na ciasto później teraz dodam przepis na przepyszną pieczeń
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Na początek przygotować szynkę bez kości, pokroić ją na mniejsze części i zmielić maszynką o sitku z drobnymi oczkami, mieląc szynkę razem zmielić również smalec ze skwarkami. Do zmielonego mięsa ze smalcem wsypać wszystkie przyprawy, wbić całe jajko oraz wlać wodę. Masę mięsną wyrabiać - wymasować tak długo aż mięso będzie delikatne i kremowe w dotyku
Gdy mamy już dokładnie wymasowane mięso na pieczeń wtedy blaszkę o wymiarach 31 na 12 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć całe mięso dociskając aby nie było bąbli powietrza wyrównać wierzch mięsa, tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu mięsa. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wchłonięcia przez mięso widocznego soku
Jak już ładnie zastygła pieczeń w foremce wtedy delikatnie przełożyć na talerz ( uwaga jest tak soczysta że może się przełamać w czasie przekładania ). Przełożoną na talerz pieczeń najlepiej włożyć do lodówki na noc aby wchłonięty sok z mięsa lepiej zastygł. Pieczeń swojska nie dość że ładnie wygląda to ten zapach gdy się piecze powala na kolana
Swojska ładnie wystudzona pieczeń idealnie nadaje się na kanapki, bardzo ładnie się kroi nic się nie kruszy. Taka pieczeń może być również dodatkiem do obiadu, wystarczy pokroić grubsze plastry i przygotować swój ulubiony sos. Przed pieczeniem można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ja nie dałam bo syn nie lubi