Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone buraczki zasmażane

Pieczone buraczki zasmażane

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 5382

Propozycja na zdrowe, intensywne w smaku buraczki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska :)

Składniki

  • 6 buraków czerwonych
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • 4 -5 łyżek maślanki naturalnej
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, odcinamy końce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę i 15 minut.

    Ostudzone buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy do utworzenia delikatnej zasmażki.

    Do zasmażki dodajemy starte buraczki, maślankę, cukier brzozowy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Wszystko zagotowujemy, często mieszając.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 24 sierpnia 2014 Zapiekanych jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 sierpnia 2014 Futka ja przymierzam się od dawna, by buraki zapiec w piekarniku, Twój przepis przypomniał mi mój pomysł, zostało mi jeszcze trochę brązowego cukru, chociaż można go pominąć i jak ktoś doda zamiast maślanki jogurtu czy zsiadłego mleka to też będzie oki:))) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń