Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nacinane ziemniaczki z czosnkiem, tymiankiem i gruboziarnistą solą - wyglądają świetnie i tak też smakują. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, ale także samodzielnie - na przykład z dodatkiem ulubionego sosu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6139
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9107
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8615
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6139
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9107
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8615
Składniki
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy, ale nie do końca. Warto wykorzystać do tego 2 łyżki drewniane - ustawiamy je obok ziemniaka, nacinając go nóż zatrzymuje się na łyżkach.
Z gałązek tymianku obcinamy nieduże kawałki - tyle sztuk ile ziemniaków. Pozostały tymianek obieramy, będą nam potrzebne same liście. Ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do ziemniaków, chilli i liśćmi tymianku. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Smarujemy je masłem za pomocą pędzelka, posypujemy solą gruboziarnistą i na każdym układamy kawałek gałązki tymianku.
Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (w zależności od wielkości). Podajemy od razu.