Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam z dzieciństwa jak robiliśmy ognisko i wrzucaliśmy w nie ziemniaki. Potem posypywaliśmy je solą i zjadaliśmy jak najwyborniejszy przysmak. Teraz czasy się zmieniły więc idąc z duchem czasu proponuję "pyry na bogato": pieczone w piekarniku ziemniaki podane z sosem serowo-czosnkowym
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 47
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 285
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 301
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 379
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 47
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 285
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 301
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 379
Składniki
Ziemniaki najlepiej jak będą jednakowej wielkości dzięki czemu upieką się w tym samym czasie. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką. Sól, pieprz, mieloną paprykę i zioła prowansalskie mieszamy i przygotowaną mieszanką nacieramy ziemniaki z zewnątrz. Następnie ziemniaki nacinamy /nie przekrawając całkowicie/ na ćwiartki i oprószamy przyprawami od środka.
Z foli aluminiowej przygotowujemy 8 kwadratów, natłuszczamy je po bardziej błyszczącej stronie. Na każdym kawałku foli układamy po jednym ziemniaku i szczelnie zawijamy folię. Pakunki z ziemniakami układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. Pieczemy ok. 70-90 min - w zależności od wielkości ziemniaków. Sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z gęstą śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Upieczone ziemniaki podajemy polane sosem czosnkowym