Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5443
Dodano: 09.07.2018
Odsłon: 530
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki najlepiej jak będą jednakowej wielkości dzięki czemu upieką się w tym samym czasie.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i kilku miejscach nakłuwamy wykałaczką. Sól, pieprz, mieloną paprykę i zioła prowansalskie mieszamy i przygotowaną mieszanką nacieramy ziemniaki z zewnątrz. Następnie ziemniaki nacinamy /nie przekrawając całkowicie/ na ćwiartki i oprószamy przyprawami od środka.
Z foli aluminiowej przygotowujemy 8 kwadratów, natłuszczamy je po bardziej błyszczącej stronie. Na każdym kawałku foli układamy po jednym ziemniaku i szczelnie zawijamy folię. Pakunki z ziemniakami układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C. Pieczemy ok. 70-90 min - w zależności od wielkości ziemniaków.
Sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z gęstą śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Upieczone ziemniaki podajemy polane sosem czosnkowym
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

bryssska 10 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ;-D Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz