Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczony pasztet z wątróbką

Pieczony pasztet z wątróbką

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 7636

Pasztet pieczony doskonale nadaje się jako dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego (z szynki)
  • 200 g boczku surowego
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża marchewka
  • ½ małego selera
  • por
  • pietruszka mała
  • ziele angielskie
  • liśście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1mała bułka namoczona w wodzie
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • ok 500 ml wywaru z gotowania mięsa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony pasztet z wątróbką

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki (dzięki czemu szybciej się ugotuje), zalać wodą, dodać obrane warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie. Wyjąć z garnka do ostudzenia mięso i warzywa.
    Wątróbkę, opłukać i obgotować, bez dodatku soli, jeżeli dodamy sól w trakcie gotowania wątróbka nam stwardnieje.
    Jak mięso i wątróbka oraz warzywa (marchewka pietruszka oraz seler) będą już wystudzone, zmielić przez maszynkę na n oczkach. Jak już zmielimy gotowane mięso zmielić też boczek oraz bułkę .
    Żółtka jajek dać do powstałej masy a białka ubić na sztywna pianę. Wszystkie składniki razem połączyć przyprawić przyprawami (ja gałkę muszkatołową tarłam świeżą więc trudno mi powiedzieć ile dodać ale naprawdę starłam jej niewiele. Dosłownie parę razy potarłam na tarce).

  2. Pieczony pasztet z wątróbką W zależność czy chcemy pasztet nadający się do smarowania czy nie. Ja wybrałam wersję do smarowania i dodałam wywar z gotowania mięsa, dzięki czemu można upieczony pasztet rozsmarować po pieczywie. Jeżeli nie dodamy wywaru to będzie twardy i nie będzie nadawał się do smarowania.

  3. Jak masa będzie już dokładnie wyrobiona i wybraliśmy już czy mamy pasztet do miękki (z wywarem) czy twardy (bez wywaru), przełożyć do formy. Ja piekłam w dwóch aluminiowych foremkach.
    Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudzić w formie.
    Pieczony pasztet z wątróbką podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń