Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ja dawno nie jadłam pierogów z twarogiem na słodko i choć dziś się kiepsko czuję to szybko pierogi formuję. Dwa kółeczka trochę farszu i obiadek gotowy. Podam wam przepis na ciasto może skorzystacie z przepisu, sposób zawijania prosty jak barszcz. Zrobi je nawet dziecko.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19405
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5406
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19405
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Składniki
Do twarogu dodać cukier i wymieszać zgniatając wszystko widelcem. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się twarogu ze śmietaną.
Do miski dodać mąkę i sól, dolewając gorącą wodę energicznym szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby się nie zaparzyła.
Następnie ręką lub za pomocą miksera wyrobić ciasto do połączenia się składników, następnie dodać 1 łyżkę oleju i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto pozostawić pod ściereczką na około 15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto już odpoczęło, stolnicę wysypać mąką, rozłożyć ciasto po wierzchu również posypać mąką. Rozwałkować ciasto dowolnie ( ja rozwałkowałam dość cienko tak mniej więcej na 2 mm ). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółeczka.
Gdy już mamy kółeczka powycinane brać po dwa, rękoma porozciągać oba tak samo, następnie położyć łyżeczkę przygotowanego twarogu, nakryć drugim kółeczkiem i zaklejać okrężnie formując tak jakby kwiatka.
Ułożyć gotowe na stolnicy a w międzyczasie wstawić wodę lekko ją soląc. Z resztki ciasta zrobiłam innego pieroga.
Gdy woda już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować od 5 - 7 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Tak przygotowane pierogi można jeść kto z czym sobie życzy u mnie były ze sporą ilością cukru oraz kwaśną śmietaną bo tak pamiętam z dzieciństwa do tego dodałam po bokach truskawki z kompotu.