Do góry

Dodatki Przepis na:

Pierogi z twarogiem na słodko.

Pierogi z twarogiem na słodko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 3785

Dodano:

Odsłon: 2631

Jak ja dawno nie jadłam pierogów z twarogiem na słodko i choć dziś się kiepsko czuję to szybko pierogi formuję. Dwa kółeczka trochę farszu i obiadek gotowy. Podam wam przepis na ciasto może skorzystacie z przepisu, sposób zawijania prosty jak barszcz. Zrobi je nawet dziecko.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • szczypta soli,
  • 3/4 - 1 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody
  • dodatkowo : 500 g twarogu (miałam pół tłusty),
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z twarogiem na słodko.

Przygotowanie

  1. Do twarogu dodać cukier i wymieszać zgniatając wszystko widelcem. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się twarogu ze śmietaną.

  2. Do miski dodać mąkę i sól, dolewając gorącą wodę energicznym szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby się nie zaparzyła.

  3. Następnie ręką lub za pomocą miksera wyrobić ciasto do połączenia się składników, następnie dodać 1 łyżkę oleju i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto pozostawić pod ściereczką na około 15 minut aby odpoczęło.

  4. Gdy ciasto już odpoczęło, stolnicę wysypać mąką, rozłożyć ciasto po wierzchu również posypać mąką. Rozwałkować ciasto dowolnie ( ja rozwałkowałam dość cienko tak mniej więcej na 2 mm ). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółeczka.

  5. Gdy już mamy kółeczka powycinane brać po dwa, rękoma porozciągać oba tak samo, następnie położyć łyżeczkę przygotowanego twarogu, nakryć drugim kółeczkiem i zaklejać okrężnie formując tak jakby kwiatka.

  6. Ułożyć gotowe na stolnicy a w międzyczasie wstawić wodę lekko ją soląc. Z resztki ciasta zrobiłam innego pieroga.

  7. Gdy woda już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować od 5 - 7 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

  8. Tak przygotowane pierogi można jeść kto z czym sobie życzy u mnie były ze sporą ilością cukru oraz kwaśną śmietaną bo tak pamiętam z dzieciństwa do tego dodałam po bokach truskawki z kompotu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń