Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1977
Dodano: 09.11.2015
Odsłon: 2586
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Bakłażana myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na min 30 min.
Po tym czasie osuszamy bakłażany papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia jej wielkość).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (u mnie tradycyjnie olej kokosowy ale idealna będzie też oliwa). Wrzucamy bakłażana i smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 1 min aż przyprawy oddadzą aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy sok z cytryny i podduszamy jeszcze 1-2 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 10 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Pycha <35 Kto głosował? | Odpowiedz

luna76 10 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
świetny pomysł na smaczną pastę :)4 Kto głosował? | Odpowiedz