Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, jako sos do pizzy czy dodatek do makaronu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1639
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1639
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Składniki
Bakłażana myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na min 30 min. Po tym czasie osuszamy bakłażany papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia jej wielkość). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (u mnie tradycyjnie olej kokosowy ale idealna będzie też oliwa). Wrzucamy bakłażana i smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 1 min aż przyprawy oddadzą aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy sok z cytryny i podduszamy jeszcze 1-2 min.