Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantna konfitura (pasta) z bakłażana

Pikantna konfitura (pasta) z bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1977

Dodano:

Odsłon: 2586

Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, jako sos do pizzy czy dodatek do makaronu.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka utartego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta suszonej chilli
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikantna konfitura (pasta) z bakłażana

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na min 30 min.
    Po tym czasie osuszamy bakłażany papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia jej wielkość).
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (u mnie tradycyjnie olej kokosowy ale idealna będzie też oliwa). Wrzucamy bakłażana i smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 1 min aż przyprawy oddadzą aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy sok z cytryny i podduszamy jeszcze 1-2 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń