Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, jako sos do pizzy czy dodatek do makaronu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5031
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419375
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5031
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419375
Składniki
Bakłażana myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Oprószamy z obu stron solą i odstawiamy na min 30 min. Po tym czasie osuszamy bakłażany papierowym ręcznikiem i grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia jej wielkość). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (u mnie tradycyjnie olej kokosowy ale idealna będzie też oliwa). Wrzucamy bakłażana i smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy przyprawy i smażymy ok 1 min aż przyprawy oddadzą aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na dość gładką pastę. Dolewamy sok z cytryny i podduszamy jeszcze 1-2 min.