Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość ludzi lubi kopytka. Ja osobiście najbardziej lubię jeść je odsmażane, albo zwyczajnie z mlekiem i skwareczkami - taki smak dzieciństwa, do którego chętnie wracam, kiedy mogę :) Jednak można też spróbować podać je inaczej. Przygotowałam do nich sos trochę wzorowany na gulaszu, który jednak przygotowuje się znacznie szybciej. Jest dość pikantny i lekko kwaskowaty. Zagęściłam go odrobiną mąki i uwielbianym przeze mnie żółtym serem :) Jest pycha!!!!
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i majerankiem. Każdej z wymienionych przypraw dodajemy po troszkę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin (minimum godzinę).
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Niedużo, tyle by przykrył dno - nie smażymy pączków :)
Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną dymkę. Do zrumienionej cebuli dodajemy mięso i obsmażamy je delikatnie. Tak naprawdę to obsmażamy szybko i byle jak :)
Paprykę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy razem z mięsem i cebulą. Niedługo, dosłownie 2 minutki. Zalewamy całość wrzątkiem - tyle, by mniej więcej przykryło mięso. Jeśli coś będzie wystawać, nie szkodzi. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-25 minut.
W międzyczasie pieczarki kroimy i rumienimy na oleju. Dodajemy do garnka razem z tłuszczem, na którym się smażyły i niech się sobie to razem pogotuje. Choćby kilka minut :)
Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku sos. Dodajemy sól, pieprz, obie papryki, majeranek, curry, oregano i czosnek.
Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie (możemy tego nie robić, jeśli nie lubimy).
Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser.
Podajemy na gorąco z kopytkami, kluskami śląskimi lub w formie zupy ;) (też pycha).
Smacznego!!!!
Jeśli na twoim świątecznym stole nie pojawia się barszcz, najpewniej gości na...
Odsłon: 18330
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 23
Zostawiam wam przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe może zechcecie skorzys...
Odsłon: 77
Mąż jest na diecie ketogenicznej, taki deser nie tylko syci ale również zaspo...
Odsłon: 43
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 50
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 46
Ciasto kocie języczki to podłużne nadziewane biszkopty przełożone lekkim śmie...
Odsłon: 115
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 23
Zostawiam wam przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe może zechcecie skorzys...
Odsłon: 77
Mąż jest na diecie ketogenicznej, taki deser nie tylko syci ale również zaspo...
Odsłon: 43
szaszłyki z kurczakiem i boczkiem, w towarzystwie z ogórkiem kiszonym i innym...
Odsłon: 50
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 46
Ciasto kocie języczki to podłużne nadziewane biszkopty przełożone lekkim śmie...
Odsłon: 115
Składniki
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i majerankiem. Każdej z wymienionych przypraw dodajemy po troszkę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin (minimum godzinę).
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Niedużo, tyle by przykrył dno - nie smażymy pączków :) Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną dymkę. Do zrumienionej cebuli dodajemy mięso i obsmażamy je delikatnie. Tak naprawdę to obsmażamy szybko i byle jak :)
Paprykę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy razem z mięsem i cebulą. Niedługo, dosłownie 2 minutki. Zalewamy całość wrzątkiem - tyle, by mniej więcej przykryło mięso. Jeśli coś będzie wystawać, nie szkodzi. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-25 minut.
W międzyczasie pieczarki kroimy i rumienimy na oleju. Dodajemy do garnka razem z tłuszczem, na którym się smażyły i niech się sobie to razem pogotuje. Choćby kilka minut :)
Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku sos. Dodajemy sól, pieprz, obie papryki, majeranek, curry, oregano i czosnek. Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie (możemy tego nie robić, jeśli nie lubimy). Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser. Podajemy na gorąco z kopytkami, kluskami śląskimi lub w formie zupy ;) (też pycha). Smacznego!!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 197
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 215