Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantny sos do kopytek

Pikantny sos do kopytek

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1978

Dodano:

Odsłon: 9200

Większość ludzi lubi kopytka. Ja osobiście najbardziej lubię jeść je odsmażane, albo zwyczajnie z mlekiem i skwareczkami - taki smak dzieciństwa, do którego chętnie wracam, kiedy mogę :) Jednak można też spróbować podać je inaczej. Przygotowałam do nich sos trochę wzorowany na gulaszu, który jednak przygotowuje się znacznie szybciej. Jest dość pikantny i lekko kwaskowaty. Zagęściłam go odrobiną mąki i uwielbianym przeze mnie żółtym serem :) Jest pycha!!!!

Składniki

  • 0,5 polędwiczki wieprzowej
  • 3-4 cebule dymki
  • mały słoik papryki konserwowej (ja użyłam domowej, jeśli macie ze sklepu, to weźcie pół słoiczka i jedną świeżą paprykę, żeby n
  • kilka pieczarek
  • 10dag sera żółtego pokrojonego w niedużą kostkę
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • odrobina suszonego czosnku (pomiń, jeśli nie lubisz)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo ostro)
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i majerankiem. Każdej z wymienionych przypraw dodajemy po troszkę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin (minimum godzinę).

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Niedużo, tyle by przykrył dno - nie smażymy pączków :)
    Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną dymkę. Do zrumienionej cebuli dodajemy mięso i obsmażamy je delikatnie. Tak naprawdę to obsmażamy szybko i byle jak :)

  3. Paprykę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy razem z mięsem i cebulą. Niedługo, dosłownie 2 minutki. Zalewamy całość wrzątkiem - tyle, by mniej więcej przykryło mięso. Jeśli coś będzie wystawać, nie szkodzi. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-25 minut.

  4. W międzyczasie pieczarki kroimy i rumienimy na oleju. Dodajemy do garnka razem z tłuszczem, na którym się smażyły i niech się sobie to razem pogotuje. Choćby kilka minut :)

  5. Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku sos. Dodajemy sól, pieprz, obie papryki, majeranek, curry, oregano i czosnek.
    Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie (możemy tego nie robić, jeśli nie lubimy).
    Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser.

    Podajemy na gorąco z kopytkami, kluskami śląskimi lub w formie zupy ;) (też pycha).





    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego 2018 Bardzo fajny przepis, a czym ostrzej, tym lepiej xD
Ciekawie, jak to będzie smakować z tymi podsmażanymi z bułką?
Może tylko odrobina sosu i będzie oki :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń