Do góry

Dodatki Przepis na:

Placki z cukinii i kalarepy.

Placki z cukinii i kalarepy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4710

Dodano:

Odsłon: 5229

Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Lekkie i letnie.

Składniki

  • cukinia - 2 nieduże
  • kalarepa - 2 bulwy
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula - jedna średnia
  • mąka pszenna - 3 - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • 1 - 2 jajka
  • cebulka zielona - pół pęczka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukinii i kalarepy.

Przygotowanie

  1. Cukinię, cebulę, czosnek i kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    Posól i odciśnij na sicie. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
    Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i jeszcze raz wymieszaj.

  2. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje (ok. 2 łyżek) placków. Piecz do zarumienienia brzegów placka i odwróć na drugą stronę. Kiedy placki zarumienią się z drugiej strony wyjmij z piekarnika.
    Podawaj z innym daniem jako dodatek (np. z karkówka ze szpinakiem - patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/karkowka-ze-szpinakiem.html) lub samodzielnie, z dowolnym sosem (np.tzatziki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń