Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak więc gdy ból ustąpił na tyle abym mogła coś zrobić przygotowałam przesmaczne placki ziemniaczane z dodatkiem natki pietruszki oraz spora ilością cebuli
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 23
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8611
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 23
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8611
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 877
Składniki
Na początek obrać ziemniaki i dokładnie umyć jeśli większe przekroić na pół, obrane i osuszone ziemniaki zetrzeć ręcznie na tarce przystosowanej do tarcia ziemniaków. Jak już mamy wszystkie starte wtedy wbić całe jajka, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, natkę pietruszki pokrojoną drobno, wsypać sól oraz pieprz i mąki w zależności od konsystencji startych ziemniaków lecz nie dodawać za dużo bo będą jak bliny czyli gumowe. Wszystko dokładnie wymieszać łyżka do połączenia się ze sobą dodanych składników
Gdy mamy już przygotowana masę ziemniaczaną na patelnie wlać olej rozgrzać go a następnie nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placka i smażyć na średnim ogniu z obu stron na piękny złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim, placki nie wchłaniają dużo oleju
Usmażone jeszcze gorące placki ziemniaczane podawać kto z czym lubi u nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale można podawać również z dowolnymi sosami na przykład z pieczarkowym na śmietanie lub z gulaszem z dowolnego mięsa. Placki ziemniaczane na zimno równie pysznie smakują