Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwicę sopocką przygotowuje się ze schabu bez kości. Jest wędliną wędzoną krótko i parzoną. Jedna z wielu wędlin, które przygotowuję w domu, zarówno na święta jak i na co dzień.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 185
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 178
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2628
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 185
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 178
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2628
Składniki
1. Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa i niejodowana - zagotować 2. Odlać 200ml/kg mięsa do nastrzyku 3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia (cały proces peklowania w mojej poradzie PEKLOWANIE SZYNEK I POLĘDWIC DO WĘDZENIA)
4. Polędwicę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami 5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre z nastrzykiem).
6. Polędwicę wyjąć, opłukać i zasznurować (jak zesznurować? Zajrzyjcie na moją poradę SZNUROWANIE POLĘDWIC DO WĘDZENIA) 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1 godz.) włożyć wędlinę 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 2 godz. w temp. 40-60 st. C.
Parzenie: 1. Zagotować wodę do postaci wrzątku 2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min. 3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie 4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min. /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa) Przechowywać w lodówce.