Do góry

Dodatki Przepis na:

Polędwica sopocka

Polędwica sopocka

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1307

Dodano:

Odsłon: 4125

Polędwicę sopocką przygotowuje się ze schabu bez kości. Jest wędliną wędzoną krótko i parzoną. Jedna z wielu wędlin, które przygotowuję w domu, zarówno na święta jak i na co dzień.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Polędwica sopocka

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa i niejodowana - zagotować
    2. Odlać 200ml/kg mięsa do nastrzyku
    3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia (cały proces peklowania w mojej poradzie PEKLOWANIE SZYNEK I POLĘDWIC DO WĘDZENIA)

  2. 4. Polędwicę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami
    5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre z nastrzykiem).

  3. 6. Polędwicę wyjąć, opłukać i zasznurować (jak zesznurować? Zajrzyjcie na moją poradę SZNUROWANIE POLĘDWIC DO WĘDZENIA)
    7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  4. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1 godz.) włożyć wędlinę
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 2 godz. w temp. 40-60 st. C.

  5. Parzenie:
    1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
    2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min.
    3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
    4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min. /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)

    Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń