Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlinka, soczysta, wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 79
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 64
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 44
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 714
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 21
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 79
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 64
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 44
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 714
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 21
Składniki
Skład solanki 1 litr: liść laurowy połamane 5-6 liści ziele angielskie 10-12 ziaren czosnek z łuskami 5-6 zębów peklosól 80 gram cukier 1 łyżeczka Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni.
Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C.
Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz.
Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy polędwicę z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
Wędlina w przekroju.