Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna wędlinka, soczysta, wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Skład solanki 1 litr:
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram
cukier 1 łyżeczka
Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni.
Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C.
Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz.
Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy polędwicę z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
Wędlina w przekroju.
Soczyste i proste w wykonaniu polecam bo jest rewelacyjna....
Odsłon: 90721
Kiełbasa biała, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna parzona jak i piec...
Odsłon: 3467
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 37
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 57
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 64
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 74
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 74
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 37
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 57
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 64
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 74
Składniki
Skład solanki 1 litr: liść laurowy połamane 5-6 liści ziele angielskie 10-12 ziaren czosnek z łuskami 5-6 zębów peklosól 80 gram cukier 1 łyżeczka Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni.
Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C.
Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz.
Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy polędwicę z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
Wędlina w przekroju.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dodatki
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Dzisiaj przedstawiam propozycję przystawki obiadowej. Jest to zasmażana młoda...
Odsłon: 275
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma). Co to jest Shawarma? Shawar...
Odsłon: 129