Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1432
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1690
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1432
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1690
Składniki
Wodę wstawiamy do rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dwie łyżki startego sera odkładamy na bok.
Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy ser, dokładnie rozprowadzamy go w kaszce i gotową polentę wylewamy na półmisek. Wygładzamy wierzch. Polenta ma mieć wysokość do 2 cm. Tak przygotowaną polentę odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia, aby można było ją kroić.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kaszkę kroimy w kwadraty i podsmażamy z obu stron na rumiano na maśle. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonym, startym serem. Polenta gotowa!
Nasza rada: Polentę możemy serwować z różnymi mięsami, sosami lub sałatkami warzywnymi. Bardzo smaczna będzie z dodatkiem parmezanu.