Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kaszki kukurydzianej. Kaszka jest lekkostrawna. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak, osób starszych. Zawiera mnóstwo błonnika, dlatego regularnie spożywana może poprawić perystaltykę jelit. Ja swoją polentę usmażyłam na oliwie. Będzie ona doskonale smakować z ulubionym sosem. Może również śmiało zastąpić nasze tradycyjne obiadowe ziemniaczki. :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101337
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5831
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5834
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101337
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5831
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5834
Składniki
Wodę zagotować w średnim garnku z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wsypać kaszkę oraz mąkę. Gotować stale mieszając przez ok 20 minut, do zgęstnienia masy. Następnie wyłożyć masę kukurydzianą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Nierówne boki odkroić, nadając zastygłej masie kształt prostokąta. Prostokąt przekroić wzdłuż przez środek, a następnie pokroić w trójkąty.
Trójkąty posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni. Smacznego! :)