Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kaszki kukurydzianej. Kaszka jest lekkostrawna. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak, osób starszych. Zawiera mnóstwo błonnika, dlatego regularnie spożywana może poprawić perystaltykę jelit. Ja swoją polentę usmażyłam na oliwie. Będzie ona doskonale smakować z ulubionym sosem. Może również śmiało zastąpić nasze tradycyjne obiadowe ziemniaczki. :)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 717
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 598
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 373
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3532
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 717
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 598
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 373
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3532
Składniki
Wodę zagotować w średnim garnku z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wsypać kaszkę oraz mąkę. Gotować stale mieszając przez ok 20 minut, do zgęstnienia masy. Następnie wyłożyć masę kukurydzianą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Nierówne boki odkroić, nadając zastygłej masie kształt prostokąta. Prostokąt przekroić wzdłuż przez środek, a następnie pokroić w trójkąty.
Trójkąty posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni. Smacznego! :)