Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kaszki kukurydzianej. Kaszka jest lekkostrawna. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak, osób starszych. Zawiera mnóstwo błonnika, dlatego regularnie spożywana może poprawić perystaltykę jelit. Ja swoją polentę usmażyłam na oliwie. Będzie ona doskonale smakować z ulubionym sosem. Może również śmiało zastąpić nasze tradycyjne obiadowe ziemniaczki. :)
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1911
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Wodę zagotować w średnim garnku z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wsypać kaszkę oraz mąkę. Gotować stale mieszając przez ok 20 minut, do zgęstnienia masy. Następnie wyłożyć masę kukurydzianą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Nierówne boki odkroić, nadając zastygłej masie kształt prostokąta. Prostokąt przekroić wzdłuż przez środek, a następnie pokroić w trójkąty.
Trójkąty posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni. Smacznego! :)