Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kaszki kukurydzianej. Kaszka jest lekkostrawna. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak, osób starszych. Zawiera mnóstwo błonnika, dlatego regularnie spożywana może poprawić perystaltykę jelit. Ja swoją polentę usmażyłam na oliwie. Będzie ona doskonale smakować z ulubionym sosem. Może również śmiało zastąpić nasze tradycyjne obiadowe ziemniaczki. :)
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40677
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1064
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 261
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3395
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40677
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1064
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 261
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3395
Składniki
Wodę zagotować w średnim garnku z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wsypać kaszkę oraz mąkę. Gotować stale mieszając przez ok 20 minut, do zgęstnienia masy. Następnie wyłożyć masę kukurydzianą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Nierówne boki odkroić, nadając zastygłej masie kształt prostokąta. Prostokąt przekroić wzdłuż przez środek, a następnie pokroić w trójkąty.
Trójkąty posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni. Smacznego! :)