Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kaszki kukurydzianej. Kaszka jest lekkostrawna. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci jak, osób starszych. Zawiera mnóstwo błonnika, dlatego regularnie spożywana może poprawić perystaltykę jelit. Ja swoją polentę usmażyłam na oliwie. Będzie ona doskonale smakować z ulubionym sosem. Może również śmiało zastąpić nasze tradycyjne obiadowe ziemniaczki. :)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Wodę zagotować w średnim garnku z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wsypać kaszkę oraz mąkę. Gotować stale mieszając przez ok 20 minut, do zgęstnienia masy. Następnie wyłożyć masę kukurydzianą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Nierówne boki odkroić, nadając zastygłej masie kształt prostokąta. Prostokąt przekroić wzdłuż przez środek, a następnie pokroić w trójkąty.
Trójkąty posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni. Smacznego! :)