Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe prawdziwki duszone na maśle mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw lub bazą do dań mięsnych, makaronów lub risotto. Tych pysznych i pachnących darów lasu nie da się porównać z żadnym innym rodzajem grzyba. Pod względem smaku jest po prostu bezkonkurencyjny. Najdoskonalszym nośnikiem smaku borowików jest masło, które powoduje, że grzyby wychodzą delikatne i soczyste. Prawdziwków nie musisz wcześniej obgotowywać, ponieważ mogłyby stracić swoją jędrność i kształt. Przygotowanie prawdziwków na maśle zajmie ci kilkanaście minut, a cudowny zapach wypełni kuchnię na długi czas.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42503
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 288
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10493
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3917
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42503
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 460
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 288
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 410
Składniki
Oczyść prawdziwki ze ściółki i liści, odrzuć robaczywe grzyby, odetnij końcówki korzonków i ewentualnie opłucz borowiki pod wodą, a następnie osusz. Pokrój grzyby w plasterki, by zachować ich kształt w przekroju.
Na patelni rozpuść masło, po chwili zdejmij pianę, dzięki czemu uzyskasz masło klarowane. Jeśli lubisz smak czosnku i cebulki w grzybach, obierz i drobno poszatkuj warzywa, a następnie wrzuć na patelnię, aby się zeszkliły (lecz nie spaliły!). Możesz też usmażyć grzyby solo, aby wydobyć ich naturalny smak. Dodaj na patelnię borowiki i przesmażaj około 15-20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Świeże grzyby lubią przywierać do patelni.
Gdy prawdziwki będą już rumiane, posól je i popierz. Możesz dodać łyżkę śmietany lub oprószyć świeżymi ziołami. To już zależy od twoich upodobań. Prawdziwki na maśle serwuj prostu z patelni.