Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe prawdziwki duszone na maśle mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw lub bazą do dań mięsnych, makaronów lub risotto. Tych pysznych i pachnących darów lasu nie da się porównać z żadnym innym rodzajem grzyba. Pod względem smaku jest po prostu bezkonkurencyjny. Najdoskonalszym nośnikiem smaku borowików jest masło, które powoduje, że grzyby wychodzą delikatne i soczyste. Prawdziwków nie musisz wcześniej obgotowywać, ponieważ mogłyby stracić swoją jędrność i kształt. Przygotowanie prawdziwków na maśle zajmie ci kilkanaście minut, a cudowny zapach wypełni kuchnię na długi czas.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Składniki
Oczyść prawdziwki ze ściółki i liści, odrzuć robaczywe grzyby, odetnij końcówki korzonków i ewentualnie opłucz borowiki pod wodą, a następnie osusz. Pokrój grzyby w plasterki, by zachować ich kształt w przekroju.
Na patelni rozpuść masło, po chwili zdejmij pianę, dzięki czemu uzyskasz masło klarowane. Jeśli lubisz smak czosnku i cebulki w grzybach, obierz i drobno poszatkuj warzywa, a następnie wrzuć na patelnię, aby się zeszkliły (lecz nie spaliły!). Możesz też usmażyć grzyby solo, aby wydobyć ich naturalny smak. Dodaj na patelnię borowiki i przesmażaj około 15-20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Świeże grzyby lubią przywierać do patelni.
Gdy prawdziwki będą już rumiane, posól je i popierz. Możesz dodać łyżkę śmietany lub oprószyć świeżymi ziołami. To już zależy od twoich upodobań. Prawdziwki na maśle serwuj prostu z patelni.