Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borowik szlachetny, zwany też prawdziwkiem, jest królem wśród grzybów. Mówi się, że jest najsmaczniejszy. Jako jeden z nielicznych grzybów może być bez przeszkód spożywany na surowo. Prawdziwki w śmietanie to łatwy w przygotowaniu, domowy i kremowy sos grzybowy. Idealnie sprawdzi się do makaronów, mięs, warzyw. Do jego wykonania wystarczą prawdziwki i składniki, które każdy ma w domu.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Składniki
Prawdziwki oczyść na sucho lub szybko przepłukując je wodą i susząc na papierowym ręczniku.
Jeśli masz młode i małe okazy, zostaw je w całości. Większe sztuki podziel na połowy lub nawet pokrój na plasterki.
Na głębokiej patelni rozpuść masło i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj grzyby i podsmażaj je przez 5 minut, do ładnego zrumienienia. Co jakiś czas mieszaj.
Dopraw grzyby solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotuj wszystko razem przez minutę.
Zawartość patelni zalej winem i zamieszaj nią. Dodaj bulion i gotuj wszystko przez 3-4 minuty, często mieszając. Zmniejsz ogień i zredukuj powstały sos o ok. 1/3.
Zahartuj śmietanę, dodając do niej parę łyżek gorącego bulionu z patelni. Dodaj ją na patelnię i dobrze wymieszaj. Całość trzymaj jeszcze na małym ogniu przez 5 minut, pilnując, by śmietana się nie zważyła.
Prawdziwki w śmietanie podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub z mięsem lub dodatkiem skrobiowym. Udekoruj gałązkami koperku.