Do góry

Dodatki Przepis na:

Puree z cukinii z szałwią

Puree z cukinii z szałwią

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 941

Dodano:

Odsłon: 1532

Delikatne puree z cukinii z aromatyczną szałwią.

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • kilka gałązek szałwii
  • woda
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puree z cukinii z szałwią

Przygotowanie

  1. Cukinię obieram, wycinam gniazdo nasienne i szatkuję. Z gałązek szałwii obrywam liście i tnę je w drobne kawałki.

  2. Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.

  3. Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń