Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne puree z cukinii z aromatyczną szałwią.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Cukinię obieram, wycinam gniazdo nasienne i szatkuję. Z gałązek szałwii obrywam liście i tnę je w drobne kawałki.
Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.
Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli.