Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne puree z cukinii z aromatyczną szałwią.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 148
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4707
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 148
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 472
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4707
Składniki
Cukinię obieram, wycinam gniazdo nasienne i szatkuję. Z gałązek szałwii obrywam liście i tnę je w drobne kawałki.
Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.
Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli.