Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne puree z cukinii z aromatyczną szałwią.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2771
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 725
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29317
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2771
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 155
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18689
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 725
Składniki
Cukinię obieram, wycinam gniazdo nasienne i szatkuję. Z gałązek szałwii obrywam liście i tnę je w drobne kawałki.
Na dno garnka wlewam odrobinę wody i podgrzewam. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam cukinię i szałwię. Solę, a następnie duszę pod przykryciem przez kilkanaście minut. Jeśli dnie zaczyna się przypalać, dodaję jeszcze trochę wody.
Gdy cukinia zmięknie, odparowuję nadmiar wody i dodaję masło. Całość zgniatam i przyprawiam pieprzem cytrynowym, a jeśli jest to konieczne dodaję jeszcze nieco soli.