Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z kefirem do smaczny i delikatny dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Zastosowanie kefiru zamiast mleka sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i jest lekkostrawne. Przygotujesz je w kilka chwil!
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19306
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1050
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 768
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19306
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1050
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 768
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.