Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z kefirem do smaczny i delikatny dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Zastosowanie kefiru zamiast mleka sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i jest lekkostrawne. Przygotujesz je w kilka chwil!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3755
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3755
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.