Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z kefirem do smaczny i delikatny dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Zastosowanie kefiru zamiast mleka sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i jest lekkostrawne. Przygotujesz je w kilka chwil!
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 862
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 420
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1868
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 862
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 420
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1868
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.