Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Purée z kefirem do smaczny i delikatny dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Zastosowanie kefiru zamiast mleka sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i jest lekkostrawne. Przygotujesz je w kilka chwil!
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 229
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20364
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 229
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20364
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.