Purée z kefirem do smaczny i delikatny dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Zastosowanie kefiru zamiast mleka sprawia, że danie smakuje wyjątkowo i jest lekkostrawne. Przygotujesz je w kilka chwil!
Purée z kefirem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml kefiru
- 30 g masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ząbek czosnku (opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku)
- świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml kefiru
- 30 g masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ząbek czosnku (opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku)
- świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml kefiru
- 30 g masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ząbek czosnku (opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku)
- świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź i pozostaw na chwilę, aby nadmiar wilgoci odparował.
Przełóż ziemniaki do miski lub innego naczynia. Podgrzej kefir (ale nie gotuj) i dodaj do ziemniaków. Dodaj też odrobinę masła. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dokładnie wymieszaj, aż purée będzie kremowe i jednolite.
Jeśli chcesz, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla intensywniejszego smaku. Podawaj posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.