Do góry

Dodatki Przepis na:

Risotto - wersja podstawowa

Przepis dnia 2013-10-19
Risotto - wersja podstawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 1854

Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.

Składniki

  • średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu (musi być specjalny do risotta - najlepiej arborio - ba dobrze wchłania płyny)
  • Szklanka (ok. 150 - 200 ml) białego wina
  • ok. 1 l bulionu warzywnego (do innych odmian może być mięsny lub rybny). W żadnym wypadku nie może być z kostki!
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju, może być masło.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!

  2. Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek.
    Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu.
    Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.

  3. Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.

  4. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente).
    W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.

  5. Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń