Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10735
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 928
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10735
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 928
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!
Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek. Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu. Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente). W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.
Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.