Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!
Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek.
Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu.
Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente).
W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.
Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 9544
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 7311
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30709
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 163
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 132
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 7311
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30709
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 163
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 132
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!
Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek. Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu. Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente). W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.
Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka kanapkowa.
Dodatki
Farszynki z pieczarkami
Dodatki
Domowa kiełbasa swojska z wieprzowiny
Dodatki
Zasmażana młoda kapusta bez śmietany
Mielonka kanapkowa.
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 27
Farszynki z pieczarkami
Pychota.
Odsłon: 47