Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5390
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29737
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19389
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1036
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!
Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek. Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu. Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente). W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.
Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.