Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 134
Składniki
Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Uwaga! Nie może się zrumienić!
Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i dodaj rozgnieciony u posiekany czosnek. Mieszaj, aż ryż cały otoczy się w tłuszczu. Wlej wino i smaż na średnim ogniu, aż cały płyn się wchłonie.
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (w terminologii "makaronowej" - al dente). W tym momencie dopiero możesz dodać właściwe składniki potrawy (np. warzywa czy mięso) lub po prostu zdjąć z ognia i podawać jako dodatek.
Tu podany jako baza polędwiczek wieprzowych w sosie z sera pleśniowego.