Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada boczkowa

Przepis dnia 2016-02-07
Rolada boczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 8290

Bardzo smaczna wędlina domowa, doskonała do kanapek i sałatek .

Składniki

  • ok 2 kg surowego boczku ( ja miałam 2,2 kg )
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju
  • bawełniana nitka do obwiązania rolady
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i jeśli jest ze skóra, to odcinamy ją ostrym nożem

  2. Mięso przecinamy tak, jakbyśmy otwierali książkę, ale nie do samego końca, aby utworzył się nam jeden cały płat mięsa

  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego sól i pozostałe przyprawy. Dolewamy olej, mieszamy

  4. Przyprawami nacieramy mięso ( tylko z jednej, wewnętrznej strony) i zaczynamy go ściśle zwijać jak roladę, a następnie obwiązujemy sznurkiem lub grubą nitką. Strona od skóry powinna być od zewnątrz

  5. Wstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki

  6. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 2 godziny. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia

  7. Po upieczeniu mięso zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku ( najlepiej na całą noc), a przed krojeniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zdejmujemy nici, którymi rolada była obwiązana

  8. Po wiele innych przepisów zapraszam na mojego bloga. Adres poniżej!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń