Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Superowe ciasto na smaczne śniadanie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11222
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11222
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5452
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13444
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5213
Składniki
Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki.
Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać śmietany)
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, kroić kwadraty i nakładać łyżeczką masę fasolową.
Zlepiać dokładnie brzegi. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie rożki śmietaną lub rozmąconym jajkiem.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez 20 minut.